Derginin amacı, orijinal makaleleri özgün, teorik ya da araştırmaya dayalı makaleler, inceleme raporları, örnek olay incelemeleri gibi çalışmaları yayınlamaktır. ABE’nin amacı akademisyen, araştırmacı ve uygulamacıların akademik çalışmalarını paylaşmaları için nitelikli ve sürekli bir platform oluşturmaktır.
ABE, hakemli, akademik, uluslararası elektronik bir dergidir ve dili İngilizce ve Türkçe'dir. Dergi, ekonomi, muhasebe, işletme, girişimcilik, çalışma ekonomisi, turizm işletmeciliği, finans, pazarlama, kamu yönetimi, çevresel ve ekolojik yönetim, afet yönetimi, planlama (çevresel, yönetsel ve idari işlemlerle ilgili) gibi geniş bir alana yayılan konulardaki makalelere yer vermektedir.
Başlık sayfası
o Yazının başlığı
o Yazarın (ların) adı ve akademik ünvanları
o Yazarın (ların) kurumsal bağlantıları
o Yazarın (ların) ın tam iletişim bilgileri (adres, telefon, e-posta vb…)
Makalenin başlığı kalın harflerle (büyük harflerle ilk harfler) ve sayfanın ortasına yazılmalıdır. Ayrıca yazarın (ların) isim ve iletişim bilgileri (adres, telefon numaraları, e-posta vb.) sayfanın ortasına yazılmalıdır. Birden fazla araştırmacı olduğunda, Dergi Yayın Kurulu ile yazışmalardan sorumlu kişi belirtilmelidir. İlgili yazar belirtilmediyse, Editörler Kurulu makaleyi Dergiye gönderen yazarla iletişime geçecektir.
İlk sayfa
Metnin ilk sayfası, yazarın adı olmadan sadece başlık ile başlamalıdır. Makale, Türkçe ve İngilizce özet içermelidir. Özetler, çalışmanın amacını veya amacını, metodolojiyi, sonuçları ve sonuç açıklamalarını özlü bir şekilde sunmalıdır. Her özetin uzunluğu en az 150 kelime ve en fazla 250 sözcük olmalıdır.
Özetten sonra, İngiliz İngilizcesi yazımını kullanarak ve genel ve çoğul terimlerden ve çoklu kavramlardan kaçınarak (örneğin, 've' gibi) en fazla 6 anahtar kelime bulunmalıdır. Anahtar kelimelerde alanda sıklıkla kullanılan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmamalıdır. Bu anahtar kelimeler, dizin oluşturma amacıyla kullanılacaktır.
Metin Kısmı
Yazarlar tüm makalenin düzenlenebilir bir dosyasınıgöndermeldir. Makalenizin metin ve tabloları için tercih edilen biçim Word belgesidir (.doc). Şekiller, .tiff, .jpg veya .eps biçiminde olabilir.
Makale dosyası, çalışmanın bölümlerini içerir. Bu dosyada hiçbir yazarın bilgileri bulunmamalıdır. Dergiye gönderilen bir yazı aşağıdaki bölümleri içermelidir:
ABE’ye gönderilen yazılar, Palatino Linotype 11 font boyutu ve tek aralıklı olarak Microsoft Word formatında yazılmalıdır. Sayfa düzeni A4 biçiminde olmalı ve kenar boşlukları üst 4 cm, alt, sağ ve sol 3 cm olmalıdır. Sayfa numaraları kağıdın sağ alt tarafında bulunmalıdır. Yazım kurallarına uygun olmayan yazılar, hakemlere gönderilmeden yazara (lara) geri gönderilir.
Metin ikinci sayfada Giriş bölümü ile başlamalıdır. Tek bir paragraf (6 nk) öncesi ve sonrası paragraf aralığı verilmelidir. Paragrafın ilk satırı, sol kenar boşluğundan 1 cm kaydırılmalıdır. Makalenin başlıkları ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 olarak numaralandırılmalıdır. Başlıklar 3 seviyeden fazla olmamalıdır. 3. seviyeden sonraki alt başlık italik ve kalın yazılmalıdır. Başlıklar, Referanslar hariç olmak üzere Giriş'den başlayarak numaralandırılmalıdır. Tüm başlıklar kalın yazılmalıdır. Başlıktan önce (12 nk) ve sonra (6 nk) boşluk verilmelidir. (Bakınız: ABE Şablon Dosyası)
Yayımlanmak üzere gönderilen yazıların toplam uzunluğu, ekler ve referanslar dahil 7,000 kelimeyi geçmemelidir. Bir makalenin ortalama uzunluğu yaklaşık 2000-6000 sözcüktür. Ancak, Editör ve / veya Yayın Kurulu onaylarsa, daha uzun makaleler değerlendirme sürecine alınabilir. (Nicel verilere dayanan çalışmalar için istisna yapılabilir).
Rakamlar ve Tablolar
Tablo ve rakamlar ardışık olarak numaralandırılmalı, Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1 ve Tablolar ve şekiller, metinde en uygun oldukları yere yerleştirilmelidir. Tablo ve şekillerdeki başlıklar, tablo veya şekillerin başlarına yerleştirilmeli ve tablo veya şekilden oluşan referanslar bunların altında olmalıdır. İsimleri ve tabloları isimleri ile metin içinde ortalanmalıdır. Tablo ve şekillerde yazı tipi boyutu en az 9 punto olabilir. Şekiller ve tablolar metinden tek satırlık aralıklarla ayrılmalıdır. Kompleks ve uzun tablolar veya veriler çalışmanın sonunda ek olarak verilebilir.
Matematiksel İşaretler ve Denklemler
Metindeki matematiksel denklemler ortalanmalıdır. Denklemler ardışık olarak numaralandırılmalı ve denklem numaraları parantez içinde sağ kenarda görünmelidir. Denklem ve metin arasında bir aralık olmalıdır (6 nk). Matematiksel analiz ve istatistiksel veriler mümkün olduğu ölçüde eklere konulmalıdır.
Alıntı
Metin içindeki alıntılar, APA 6.0 (Amerikan Psikoloji Derneği) yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Metin içi alıntılar, yazarın soyadı, yayının tarihi, alıntı yapılan sayfaların sayısı (kullanılan kaynaklardan belirli bir alıntı varsa) belirtilmelidir. Başvurulan yazarın adı metinde verildiyse, o zaman sadece yayın tarihi yazılmalıdır. İki yazar varsa, her ikisinin soyadları verilmelidir. Belirtilen kaynakta 3-5 yazar olduğunda, tüm yazarların soyadları ilk alıntılar için metinde listelenmelidir. Daha sonra sadece ilk yazarın soyadı ve ardından “vd.” yazılmalıdır. Altı veya daha fazla yazar olduğunda, ilk ve sonraki alıntılar için sadece ilk yazarın soyadı ve ardından “vd.” Yazılmalıdır. Eğer ikiden fazla yazar varsa, sadece ilk yazarın soyadı verilmeli, ardından “vd.” yazılmalıdır. Bir yazar aynı yılda birden fazla alıntı yapılmış belge yayınladığında, yıl içinde ve parantez içinde küçük harfler (a, b, c, vb.) Ekleyerek bunlar ayırt edilir. Birden fazla referans için alıntılar kronolojik olarak sıralanmalı ve noktalı virgülle ayrılmalıdır.
Dipnotlar
Ana metindeki açıklamalar, kaynaklar bölümünden önce referanslar bölümünde verilmeli ve sırayla yazılmalıdır.
Referanslar
Kaynakların listesi, yazının sonunda alfabetik olarak sunulmalıdır. Yazar aynı kaynaktan birden fazla yayına başvurduysa, en eski yayın ilk olarak listelenmelidir. Yazar aynı yıl aynı kaynaktan yayınlanan birden fazla yayına atıfta bulunduğunda, yayınlar metinde alıntı olarak a, b, c… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Bir yazarın, bir kısmı bir ya da daha fazla yazarlı olan birkaç yayını varsa, önce bir yazarlı yayınlar yazılmalıdır. (Bakınız: “Kaynak Gösterme Örnekleri”)
Ekler
Ek materyal “Ek” adı altında Referans bölümlerinden sonra yerleştirilmelidir. Birden fazla ek varsa, bunlar Ek A, Ek B vb. olarak tanımlanmalıdır. Eklerdeki formüller ve denklemler ayrı bir numaralandırma yapılmalıdır: Eşitlik. (A.1), Denk. (A.2), vb .; sonraki bir ekte, Eq. (B.1) vb.
Kaynak Gösterme Örnekleri
Sources/ Kaynaklar: https://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
https://libguides.library.usyd.edu.au/ld.php?content_id=22193083 http://www.mtroyal.ca/library/files/citation/apa.pdf http://www.muhlenberg.edu/library/reshelp/apa_example.pdf https://dergipark.org.tr/uploads/files/4d53/3a73/0e3c/572f7df1cee3c.pdf
https://dergipark.org.tr/busad/page/2914
|
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Dergisi’nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale reddedilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.
GSI Journals Serie B: Advancements in Business and Economics dergisine makale gönderim/yayın işlemleriyle ilgili herhangi bir ücret talep edilmemektedir.